Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

COMBATEREA AMBROZIEI

Primăria Cornetu desfăşoară şi anul acesta campania de combatere a ambroziei, buruiana cunoscută şi sub denumirile de „iarba pârloagelor”. Am demarat deja acţiunea de identificare a terenurilor de pe raza administrativ-teritorială a comunei Cornetu infestate cu această buruiană, urmând ca proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, precum şi beneficiarii lucrărilor de construcţii unde vor fi identificate focare de infestare să fie somaţi în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie 2020. În cazul în care se vor identifica locaţii pe domeniul public unde creşte această plantă, eliminarea buruienii va fi efectuată de către Primărie.
Solicităm proprietarilor de terenuri din Cornetu să se alăture acestei campanii, să verifice dacă pe terenurile intravilane sau extravilane pe care le deţin creşte această plantă şi să ia măsurile necesare pentru evitarea răspândirii vegetaţiei invazive, îndepărtând-o de pe proprietăţile lor şi evitând astfel eventualele amenzi. De asemenea, îi rugăm pe cei care au cunoştinţă despre terenuri infestate cu ambrozie să ne comunice acest fapt pe adresa de mail primaria@primariacornetu.ro, pentru a lua măsurile legale adecvate. În următoarea perioadă se vor face verificări şi vă reamintim că, potrivit Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cuantumul amenzilor pentru cei care nu-şi curăţă terenurile este de la 750 lei până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 5.000 lei până la 20.000 de lei, în cazul firmelor.
Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manuală sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa invadată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenuri agricole, erbicidarea, după caz.
Informaţii cu privire la buruiana ambrozia, metodele de combatere a acesteia şi prevederile legale sunt disponibile pe paginile oficiale de internet ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerului Mediului prin accesarea link-ului
https://www.madr.ro/docs/agricultura/ambrozia-prezentare-si-combatere.pdf
Haideţi să arătam astfel că ne pasă de sănătatea noastră şi a vecinilor noştri, să arătăm că suntem o comunitate responsabilă, să ne curăţăm suprafeţele de teren, astfel încât să nu existe oameni care să sufere de pe urma ambroziei !
Vă mulţumim !