Măsuri de apărare împotriva incendiilor la arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale
În scopul prevenirii producerii unor incendii de vegetație uscată ca urmare a utilizării focului deschis pentru curățarea terenurilor (arderea resturilor vegetale din curți, grădini, de pe terenurile din vecinătatea imobilelor de locuit și de pe terenurile agricole) vă rugăm să respectați măsurile obligatorii de apărare împotriva incendiilor și să manifestați responsabilitate în ceea ce privește prevenirea unor astfel de evenimente.
Potrivit legislației în vigoare (OMAI nr.605/2008, art.6), arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută numai cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- Condiții meteorologice fără vânt;
- Colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
- Executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- Curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 m (în cadrul gospodăriei cetățenești această condiție nu este obligatorie);
- Desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
- Asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- Supravegherea permanentă a arderii;
- Stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- Interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Arderea resturilor vegetale gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se execută numai în baza PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor (OMAI nr.605/2008, art.8 și OMAI nr.163/2007). Se exceptează de la această prevedere doar executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești.
Pentru obţinerea PERMISULUI DE LUCRU CU FOCUL trebuie să adresați o cerere primăriei Cornetu (o puteți descărca aici).
Permisul se întocmeşte în două exemplare, din care unul se înmânează şefului formaţiei de lucru sau persoanei care execută operaţiunile cu foc deschis, iar celălalt rămâne la emitent (Primăria Cornetu). Permisul de lucru cu foc este 𝐯𝐚𝐥𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐨 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐚 𝐳𝐢, iar la terminarea lucrului se predă de către executant, emitentului.
Nerespectarea prevederilor legale cu privire la obținerea permisului de lucru cu focul și neluarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți reprezintă CONTRAVENȚIE conform art. 1, alin. 3 din HG nr. 537/2007 şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500.
Vă reamintim că este interzisă aruncarea la întâmplare a ţigărilor, chibriturilor sau a altor obiecte aprinse, precum şi faptul că focurile în aer liber cum sunt cele pentru arderea miriştilor, tufărişurilor, stufului sau a vegetaţiei ierboase, nesupravegheate sau efectuate pe timp de vânt puternic, pot degenera în incendii de proporţii cu efecte grave asupra securităţii vieţii şi a bunurilor.
Un comportament corect asigură siguranţa dumneavoastră şi a bunurilor materiale!
În caz de urgență sunați la 112.