Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Campania de combatere a ambroziei

Ambrozia, cunoscută și sub denumirea de „iarba pârloagelor” este o buruiană extrem de invazivă care prin răspândirea polenului poate provoca alergii severe.

📌 Ca urmare, solicităm proprietarilor/deținătorilor de terenuri din Cornetu să verifice dacă pe terenurile intravilane sau extravilane pe care le dețin crește această buruiană și să ia măsurile necesare pentru evitarea răspândirii, îndepărtând-o de pe terenuri și evitând astfel eventualele amenzi. În următoarea perioadă se vor face verificări și vă reamintim că, potrivit Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cuantumul amenzilor pentru cei care nu-și curăță terenurile până la data de 30 IUNIE 2022 este de la 1.000 lei până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei până la 20.000 de lei, în cazul firmelor.
📌De asemenea, îi rugăm pe cei care au cunoștință despre terenuri infestate cu ambrozie să ne comunice acest fapt pe adresa de mail primaria@primariacornetu.ro, pentru a lua măsurile legale adecvate.

✅ Haideți să arătam că ne pasă de sănătatea noastră și a vecinilor noștri, să arătăm că suntem o comunitate responsabilă, să ne curățăm suprafețele de teren, astfel încât să nu existe oameni care să sufere de pe urma ambroziei ! Vă mulțumim !

Moduri în care poate fi combătută ambrozia:

  • Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a spațiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba în special pe alineamentele drumurilor și pe marginea parcelelor;
  • În cazul unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera;
  • Când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor agricole, în special în interiorul unor șanțuri, stufărișuri, denivelări etc., distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice;
  • Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 – 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În vederea stabilirii tipului de erbicid și a dozei, proprietarii/ deținătorii/ administratorii de terenuri pot apela la specialiștii direcțiilor pentru agricultură județene pentru a primi informații detaliate. Măsura se va aplica respectându-se cadrul legal în vigoare în ceea ce priveşte comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar.

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distrug doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen şi chiar seminţe, îmbogăţind astfel rezerva de seminţe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an, obligatoriu de realizat înaintea fructificării plantei.

Informații cu privire la buruiana ambrozia, metodele de combatere a acesteia și prevederile legale găsiți aici

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial